test

HOT
NEWS

PROGRAMMA EINDMANIFESTATIE = BEKEND

05-11-2015

Als een groep gelijkgestemden werkten studenten van Academie Minerva en Prins Claus Conservatorium aan DE EINDMANIFESTATIE. Van klankkaraoke tot stempelperformance: onder de naam HET COLLECTIEF bedachten ze de meest ingenieuze projecten. Op donderdag 12 november zijn deze onderdeel van HET LIVE MAGAZINE. Tussen 20.00 – 00.00 uur ontdek je hoe het gebouw van Academie Minerva is omgetoverd tot levend kunsttijdschrift. Net als bij een magazine, begin je bij de inleiding en loop je al bladerend door de avond. HET COLLECTIEF presenteert nieuwe producties, gecombineerd met bestaande voorstellingen van kunstenaars, schrijvers en performers, die allen raakvlak hebben met Werkman. HET LIVE MAGAZINE is een feestelijke afsluiting van Werkman 2015. "Jij komt toch ook?”

PROGRAMMA

LEVENDE SCULPTUREN – JOHN GISKES I.S.M. HET COLLECTIEF

Maak kennis met het Japanse BUTOH: een esthetische vorm van avant-garde beweging, waarbij het lichaam beelden uitbeeldt. Beeldend performance kunstenaar John Giskes werd hierdoor gegrepen: tijdens HET LIVE MAGAZINE transformeren dansers tot levende sculpturen, alsof je het werk van Werkman ziet…

DE GLAZENWASSERS – HET COLLECTIEF

Werkman kennen we ook van zijn pamfletten, met hartenkreten om kunstenaars op te roepen tot nieuwe moed en onafhankelijkheid. HET COLLECTIEF laat de avond niet voorbijgaan zonder haar opvattingen te verkondigen. Met een typische Werkman sjabloon-techniek brengen twee glazenwassers statements aan op de ramen van het Academiegebouw, en wissen deze ook weer uit.

POËZIE - STADSDICHTER KASPER PETERS

Ontdek de wondere literaire wereld van de stadsdichter van Groningen: Kasper Peters. Deze avond brengt hij poëzie geïnspireerd op het leven en werk van H.N. Werkman. Naast zijn voordracht vertelt hij over het spel met de taal en woorden die verhuizen over de hele wereld zonder dat muren een taal kunnen tegenhouden.

DRUKSEL WERKMAN – HET COLLECTIEF

Voorzie jezelf van een werkschort en ga aan de slag! Dit kunstwerk heeft alleen kans van slagen door samen op te treden en een collectief werk te maken. Aan het einde van de avond – en 120 schilder-, stempel- en drukwerken verder – zal het resultaat te zien zijn.

VERSJES VAN LARS – LARS VAN DER WERF

Lars maakt versjes op maat. Schuif aan bij deze Rotterdamse dichter: met zijn typemachine maakt hij een persoonlijk versje voor jou!

STEMPEL PERFORMANCE – JORIS OOSTERWIJK

Joris Oosterwijk maakt van de eenvoudige stempeltechniek een complete performance!  Als beeldend kunstenaar maakt hij levensgrote afdrukken van de mensen die hij ontmoet. De ruimte waarin hij werkt, is als een reizend atelier waarin hij zijn bijzondere werkwijze, een unieke manier van 'action painting', toont. Ieder haartje, knoopje en zelfs stiksels van kleding worden zichtbaar. Je ziet in de gefixeerde, bijna fossiele beelden, de eerste reliëfdrukken van onze prehistorische voorouders terug, maar ook een bodyscan, hallucinante spookbeelden  of aura's. Laat je verwonderen door je eigen afdruk of kom kijken naar deze performatieve daad, die als een vertraagd vallen en opstaan is.

STYN THE PINBALL PRINT MACHINE – SAM VAN DOORN

Hoe doorbreek je de voorspelbaarheid van de printer? STYN is het antwoord. STYN is een flipperkast die posters creëert. Sam van Doorn maakte dit interactieve spel voor zijn afstudeerproject Graphic Design aan de ArtEZ Hogeschool. Zoals Werkman zijn drukpers op een vernieuwende manier gebruikte, maakt Sam het maken van een print onvoorspelbaar, uniek en vooral leuk!

3D PRINTSELS – HOUSE OF DESIGN

HOUSE OF DESIGN toont de resultaten van een creatief onderzoekproces. Wat zou de eigenzinnige Werkman maken met hedendaagse technieken? Kun je de gelaagdheid van zijn werk vertalen naar 3D? Laat je verrassen en bouw zelf mee aan een nieuw 3D-Werkmankunstwerk.

KLANKKARAOKE – HET COLLECTIEF

bene vista / male jacta
poke d’ore / pido lore
paso retro / volte metro

Maak kennis met de klankgedichten van Werkman. De dadaïstische woorden vragen erom om gehoord te worden. Ga los met de speciale klankkaraoke!

DE RIT NAAR BERLIJN – HET COLLECTIEF

Burkhardt Söll (componist), Peter Stam (dirigent)

Componist Burkhardt Söll liet zich inspireren door Werkmans Chassidische Legenden en maakte speciaal voor de eindmanifestatie ‘De rit naar Berlijn’, uitgevoerd door het achttienkoppig orkest van het Prins Claus Conservatorium o.l.v. Peter Stam. De componist gebruikt dezelfde technieken als Werkman bij zijn druktechnieken. De zogenoemde ‘Ueberlagerungs techniek’ waarbij een uitgangsontwerp wordt uitgerold en andere elementen eroverheen worden geplaatst, waardoor lagen ontstaan. Veel motiefjes in de compositie refereren aan de eenvoudige illustraties die voorkomen in de volkskunst. In de compositie van Söll wordt een Omniwavespeaker gebruikt, ter beschikking gesteld door Bloomlinestudio, Leo de Klerk.

WERKMAN TRIO – HET COLLECTIEF
Giuseppe Doronzo (saxophones), Jan-Roelof Bathoorn (sccordion), Filippo Miorin (double bass)

Deze performance is geïnspireerd op de muziek die populair was in Nederland tijdens Werkmans leven. Met uiteraard instrumenten die immens populair waren op dat moment, zoals de accordeon. Het repertoire omvat een aantal arrangementen van Nederlandse liedjes, evenals bewerkingen van Franse impressionistische muziek en natuurlijk Dixieland jazz, die op dat moment de Europese popmuziek begon te beïnvloeden.

Engels: The trio will explore and elaborate on the music popular in Holland during H.N. Werkman’s lifetime, using three instruments that were hugely popular at the time, especially the accordion, which in the beginning of the 20th century became Holland’s most popular one. The repertoire includes some arrangements of Dutch songs, as well as arrangements of French impressionist music, and of course Dixieland jazz, which at the time was beginning to influence European pop music.

SOUND PRINTS – HET COLLECTIEF

Hoe vertaal je het geluid van de vroegere drukpersen naar moderne muziek? Het NAIP Creative Ensemble gaat deze uitdaging aan. SOUND PRINTS probeert de verschillende stadia in Werkmans printproces weer te geven. Het proces van het continu samenvoegen van verschillende lagen in zijn werken, inspireerde het NAIP Creative Ensemble om minimal music te gebruiken als een manier om dit mechanisme te vertalen naar geluid. De uitvoering is een origineel stuk dat bestaat uit vijf delen, elk gescheiden door variaties van één van Werkmans gedichten "gestadige beweging". Het meest opvallende is de melodie, bestaande uit zeven noten, die is afgeleid van de letters van de naam Werkman. Deze melodie kan worden gehoord in verschillende variaties door het gehele stuk.

KALENDER – HET COLLECTIEF

Geïnspireerd door de kalenders van Werkman, heeft HET COLLECTIEF een nieuwe kalender ontworpen voor het schrikkeljaar 2016. Elk lid van HET COLLECTIEF maakte een eigen maand. Net als Werkman trokken de leden zich niet veel aan van de standaard richtlijnen voor een kalender. En net zoals Werkman deed met zijn publicaties, is ook deze kalender bedoeld om te delen met vrienden en collega’s. Dus scheur, schrijf en stuur je belevenissen van die maand naar iemand die het verdient!


HET COLLECTIEF bestaat onder meer uit: 

Janneke Meijer 
Anneloes de Lange
Nienke Siegers
Jonna Lammers
Anne-Will Lufting
Petra Weinans
Liona Dekker
Lotte Masker
Anoek Remminga
Elke de Boer